Brennesle som mat og næringskilde

Våren er en fantastisk tid! Det er da alt begynner å vokse og gro. Plantene som på den tiden titter frem inneholder utrolig mange nyttige næringsstoffer. En av disse plantene er Brennesle! Brennesle er helt gratis! Det vokser fritt ute i naturen og det er bare å gå et sted du vet det vokser og plukke det med deg hjem (pass på å ikke plukke langs veien da de ofte er infiserte med veistøv og eksos).

Brennesle er en god kilde til blant annet jern, kalium, kalsium, silisium, vitamin A og C. Planten inneholder bare rundt 2 g karbohydrater pr 100 g plante. Du får mye plante i 100 g da den omtrent ikke veier noen ting.

brennesle ©Norashjemmelagde2016

Bildene er hentet fra Rolv.no

Selv pleier jeg å plukke de tidlig om våren da planten er yngst. Det er i skuddene det ligger mest næring. Du kan tørke dem, fryse dem slik at du får ferske urter om vinteren, lage ekstrakt av dem eller bruke dem ferske der og da.

Noen egenskaper og virkeområder hos brennesle:

  • Øker blodgjennomstrømningen til huden
  • smertestillende
  • betennelseshemmende
  • immunstyrkende
  • utrensende
  • avgiftende
  • urindrivende
  • fjerner vann i kroppen
  • renser nyrene
  • blodsukkersenkende
  • blodrensende
  • antirevmatiske
  • stimulerer hårveksten

Brukstips:

Bruk fersk plante i supper eller stek det med andre grønnsaker for eksempel i wok. Bruk tørkede blader i te sammen med sitron og ingefær. Du kan også bruke det i en urterense-kur sammen med bjørk og løvetann.

Hurra for brennesle!

Vil du lese mer om brennesle og plantens egenskaper? Trykk HER!

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>