Brenneslevann – Gratis Supergjødsel

©Nora Engevold2016

Brenneslevann er en fin måte å bruke naturen på naturens premisser på. Jeg er en stor tilhenger av å bruke naturen og det den har å gi oss. Naturen er en mester på å klare seg selv. Derfor synes jeg det er viktig å bruke det den gir oss på riktig måte, i stedet for å jobbe mot den. Kan man unngå å sprøyte og tilsette syntetiske stoffer til jorden, bør vi også gjøre det. Naturen gir oss jo alt den trenger, det gjelder bare å vite hvordan man skal utnytte det.

  • Visste du forresten at brennesle inneholder motgiften til seg selv? Brenner du deg på bladene eller stilken, kan væsken inni stilken smøres på området du brant deg. Væsken virker lindrende og legende. Så vet du det.

brenneslevann ©Norashjemmelagde2016Enten du gror planter i hagen utenfor huset eller har planter og vekster i pallekarm på balkongen, er supergjødselet brenneslevann noe for deg!brenneslevann ©Norashjemmelagde2016Brenneslevann tilfører plantene dine nitrogen som hjelper plantene å få nok næring og inneholder noen stoffer som motvirker soppdannelse og angrep fra insekter (bioforsk.no). Det setter også fortgang i nedbryting av organisk materiale i jorden (kompostering).

Slik lager du brenneslevann:

  1. Du trenger en 10-litersbøtte litt over halvfull med ferskplukkede brennesler
  2. Fyll deretter opp bøtten med vann
  3. Sett på et lokk. Vannet kommer til å lukte vondt. Har du ikke lokk til bøtten kan du legge planker eller noe annet over som dekker, og sette noe tungt på toppen. Ved å ha lokk på holder du mye av lukten innestengt.
  4. Én gang om dagen tar du av lokket og rører rundt. Slik får du tilført oksygen til blandingen.
  5. Etter ca 2-3 uker siler du ut vannet og kvitter deg med brenneslerestene.
  6. Til bruk blander du ut 1:10 med vanlig vann. Altså 1 dl brenneslevann med 10 dl vanlig vann. Deretter er det bare å gjødsle i vei!

Tips: Du kan også bruke blandingen uten å tynne den ut, mot bladlus. Ha blandingen på en spruteflaske og sprut direkte på planten.brenneslevann ©Norashjemmelagde2016Oppskrift på brenneslesuppe finner du HER.

Mer informasjon om plantens egenskaper finner du HER.

Kilder:
– Mammas kunnskap
– http://bokashinorge.no/brenneslevann/
– http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/utskriftsvennlig?p_document_id=52318

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.