Lavkarbo makroner: LAKRONER!

©Nora Engevold2016

     

Sukkerfri, glutenfri, laktosefri

Det har skjedd så mye i det siste! Jeg har blitt 25 år, jeg har begitt meg ut på filmprosjekt og flere andre prosjekter er i sving. Midt inni alt sammen vil jeg gjerne takke min fantastiske Tbanemann for støtte og forståelse når jeg står og baker i flere dager i strekk. Jeg vil også gjerne takke Tbanemannens flotte mormor som var så snill og lot meg låne kjøkkenet hennes til fotografering og baking!

 

Tilbake til saken: Jeg presenterer her min nye oppskrift på LAKRONER! Ja, du leste riktig! Dette er altså lavkarbo makroner! Er det ikke fantastisk? Etter fire dager med endeløs baking, intens lesing i Pascals og Elisabeth Holms bakebøker, prøving og mye feiling har jeg endelig kommet så nærme vanlige makroner jeg klarer uten å bruke sukker. Når man lager vanlige makroner har sukkeret nemlig en vesentlig oppgave i oppskriften. Det er dette som gjør marengsen seig og at makronene blir sprø. Disse egenskapene finnes i svært liten grad i sukrin og andre søtningsmidler.

Et lite tips: Lag disse samme dag. De holder seg godt i kjøleskapet, men da forblir de ikke sprø. Smaken er dog den samme! Se instruksjonsvideo nederst på siden!

makroner ©Norashjemmelagde2016Lakronene smaker ikke helt som makroner, ser ikke helt like ut heller, men jeg må virkelig si at jeg er fornøyd med resultatet! De er til og med sprø på toppen! Disse passer helt perfekt som sukkerfri snacks til fest eller hverdags, og du trenger ikke få dårlig samvittighet av å spise dem. Personlig syns jeg vanlige makroner er litt i søteste laget, så jeg velger heller en lakron fremfor en makron (foråsirresånn).

Til makroner / lakroner trenger du:

  • 3 eggehviter
  • 2-3 dråper steviosa med vaniljesmak
  • 35 g sukrinmelis
  • 40 g malte mandler (jeg brukte det finmalte man får kjøpt på helsekost)
  • 1 ts bakepulver
  • Litt i underkant av 1 ts vaniljepulver
  • konditorfarge

Pisk eggehvitene nesten stive sammen med steviosa. Sikt så sukrinmelisen litt og litt inn i eggehvitene mens du pisker på halv hastighet mellom hver gang. Pass på at det ikke blir for “fluffy” konsistens på eggehvitene, men nærmere en seig masse. Deretter blander du malte mandler, bakepulver og vaniljepulver og sikter dette i en bolle. Tilsett litt og litt av den siktede melblandingen i eggehvitene mens du vender det inn med en slikkepott. Pass på at blandingen ikke blir for kompakt. Den skal være nokså flytende. Når blandingen er halvveis bløt/halvveis fluffy med litt små luftbobler har du riktig konsistens! (Se video!)makroner ©Norashjemmelagde2016

Tilsett deretter ønsket konditorfarge (del eventuelt opp deigen til flere farger) og ha i en sprøytepose. Klipp til et bakepapir slik at det passer og ligger flatt på bakeplaten. Klem ut små rundinger på størrelse med en 5-kroning på brettet. Det gjør ingenting om du lager dem litt tykke og høye. De vil ikke skli ut i ovnen, bare heve seg. De synker dog litt når du tar dem ut av ovnen.

Sett ovnen på 150 grader. Stek lakronene midt i ovnen i ca 12 – 15 minutter med en tom bakeplate under, på nederste rille. Pass på! Når de begynner å skifte farge rundt kantene har du stekt dem for lenge. La dem stå og avkjøle seg på rist til de er sprø på toppen (ca 1 time). De skal være bløte når du tar dem ut av ovnen, men så stivner de til.

Det kan være litt vrient å få dem av bakepapiret. Vær veldig forsiktig så du ikke ødelegger dem. Prøv å dra av papiret under i stedet for å løfte dem av papiret.

Mens du venter på at makronene skal stivne kan du lage fyllet! Her er et forslag til to kremer jeg liker godt, (inspirert av Elisabeth Holms oppskrifter).

Sitronkrem:

  • 50-60 ml sitronsaft
  • 1 ss revet sitronskall
  • 6-8 dråper stevia med vaniljesmak
  • 4 ss romtemperert usaltet smør
  • 3 eggeplommer

Varm opp sitronsaft, sitronskall, stevia og eggeplommer i en liten gryte. Rør hele tiden, og pass på at den ikke koker. Husk å smake underveis slik at du får den akkurat passe søt/syrlig som du selv ønsker. Når blandingen har tyknet godt setter du gryten til side. Rør inn én og én ss usaltet smør og sett deretter til kjøling. Når kremen er helt kald kan du ha den i sprøytepose og klemme ut en liten dert på hver makron.makroner ©Norashjemmelagde2016

Bringebærkrem:

  • 200 g fryste bringebær
  • 6-8 dråper stevia
  • 1,5 ts gelantinpulver (tilsvarer 3 plater) blandet med 1-2 ss vann
  • 1 ts sukrin gold

Kok opp bringebær og all søtning. Bland gelantin med vann og la det stå og svelle i ca 10 minutter. Husk også her og smake til om kremen blir for søt/syrlig. Når den har kokt opp tar du den av platen og blander inn gelantinen. Bruk en stavmikser til å blande det godt til det blir en jevn blanding. Sett kaldt, men følg med så den ikke klumper seg.

Tips: Om du ikke liker frø i kremen kan du sile bringebærene etter at du har kokt dem opp.

3 Comments

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>