Peanøttkake / snickerskake – Sukkerfri og Minnerik

©Nora Engevold2016

Glutenfri, sukkerfri

Da jeg skulle konfirmere meg var vi med på et opplegg kalt “Camp Refugee”. Dette skulle være et 24 timers live-skuespill hvor vi ble delt inn i grupper. Hver gruppe bestod av 11 stykker hvor alle fikk tildelt et rollekort og et pass. Vi skulle “leke” flyktninger i 24 timer.

Det var mange prøvelser vi måtte igjennom, som da vi plutselig ble vekket midt på natten ute i skogen av at militæret var etter oss, og vi bare måtte pakke den tunge sekken i en fei og løpe for livet. For det var slik det føltes. Så ekte var det. Jeg husker at jeg var livredd. Denne opplevelsen var bare et skuespill og bare en bitteliten brøkdel av hvordan det faktisk er i realiteten, naturligvis.peanøttkake ©Norashjemmelagde2016Da jeg endelig kom hjem til mor, som rystet 15-åring, spurte hun om det var noe spesielt jeg ønsket meg. Tuggete, møkkete, utmattet og fortsatt litt skjelven ba jeg henne om å lage peanøttkake til meg. Det var denne kaken og mammas armkrok jeg ville ha. Ingenting annet. Det høres kanskje rart ut, men denne kaken minner meg ikke om noe annet enn takknemligheten jeg føler for at jeg har den familien jeg har.

Originalen er selvfølgelig stappet med masse sukker. Derfor ba jeg mor hjem til meg i Oslo for å utarbeide en lavkarboversjon av kaken, og gjett om vi klarte det! Både mor og meg ble veldig fornøyde! Den er mektig som fy, men helt fantastisk god! Det skal sies at den er mer på den moderate lavkarbosiden på grunn av alle peanøttene, men et lite stykke en sjelden gang må da verr’a lov.

Til bunnen trenger du:

 • 6 eggehvitter
 • 4 dl Sukrin-melis (annet søtningsmiddel)
 • 5 dl peanøtter med salt

Mal/knus peanøttene. De må ikke være helt finmalt, men litt finere enn grovmalt er bra. Husk å ikke kjøre dem for lenge hvis du bruker blender, da det trolig blir til peanøttsmør. Pisk eggehvitene og Sukrin-melis stivt. Bruk en slikkepott og vend malte peanøtter forsiktig inn i eggehviteblandingen. Hell over i en bakepapirkledd langpanne og stek midt i ovnen på 175 grader i 20 minutter. Pass på så den ikke svir seg. Avkjøles etter steking. Når den er helt avkjølt deler du bunnen slik at du får to like store deler (en bunn og en topp).peanøttkake ©Norashjemmelagde2016

Til peanøttkake-sjokoladekrem trenger du:

 • 3 eggeplommer
 • 3-5 ss Sukrin Gold/Sukrin-melis
 • 100 g sukkerfri sjokolade
 • 60 g smør
 • 6 dl Kremfløte
 • Litt peanøtter til topping

Pisk eggeplomme og Sukrin gold/sukrin-melis sammen til det er godt blandet. Smelt sjokolade sammen med smøret i vannbad.©Nora Engevold2016Hell eggeblandingen i en tynn stråle ned i sjokoladeblandingen mens du visper godt. I en annen bolle pisker du krem av kremfløten. Du velger selv om du vil ha sukker i kremen. Kaken er søt nok fra før, så jeg anbefaler å la kremen være uten sukker for en rundere smak på hele kaken.©Nora Engevold2016På den ene kakebunnen fordeler du all kremen. Legg forsiktig den andre delen av kakebunnen oppå og hell til slutt sjokoladen på toppen.peanøttkake ©Norashjemmelagde2016

Strø litt peanøtter på toppen hvis ønskelig.

God fornøyelse!

5 Comments

 1. 1
 2. 2

  Denne var nydelig god . Men lurer på om du har et tips til hvordan en får kakebunnen over fra bakepapiret til kakefatet i ett (dvs to) hele stykker? Min brakk bare jeg tok i den, så det ble en smuldrekake.

  • 3

   Så hyggelig at den falt i smak! Så dumt at den smuldret opp. Kan hende bunnen din stekte litt lenge så den ble litt for sprø? Jeg pleier aldri å få til to hele fine stykker. Den ene sprekker som regel opp litt. Men den skal være litt seig. Kan hende det blir bedre om du bruker tagatesse i stedet for sukrin. Det oppfører seg mer som sukker som vil gjøre bunnen seigere 🙂 jeg ville da brukt litt mindre mengde, da tagatesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker.

 3. 4

  Veldig mulig den stod litt for lenge, ja…så da er det sikkert derfor. Prøver med tagatesse neste gang, for denne skal lages flere ganger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.