Tempura scampi | Tempura maki

Etter flere timer på kjøkkenet kom jeg endelig i mål! Jeg saumfarte nettet etter oppskrifter på lavkarbo tempura-røre, og det fant jeg altså ikke og måtte ty til kjøkkenbenken for eksperimentering. Inni en maki smaker det SUPERDIGG. Disse fungerer også veldig bra alene til soyasaus eller lignende. I starten fikk jeg dem ikke så sprø som jeg ønsket, men etter litt prøving i oljen, fikk jeg resultatet jeg lengtet etter!

Dette blir litt mer moderat lavkarbo enn det jeg vanligvis legger ut, men så er det da lørdag også.

Til tempura maki trenger du:

Makirull:

  • 0.5 kg Rå/Ferske/fryste scampi
  • 2 Nori-blader
  • Ønsket fyll (avokado, paprika, agurk, chilli osv. )
  • Sesamfrø
  • 1/2 – 1 L Olje til fritering

Blomkålris Sushi-style:

  • 1 Blomkålhode
  • Olje til å steke i
  • Litt salt etter smak
  • ca 1 ss sukrin
  • Riseddik (om du ikke har kan du bruke bittelitt vann for å få “the sticky effect”, blir best med riseddik)

Tempurarøre:

  • 0,5 – 1 dl iskaldt vann
  • 40 g mandelmel
  • 1/3 ts bakepulver
  • 1 egg
  • Kremfløte til å spe ut til riktig konsistens

Tørr tempura-blanding:

  • 40 g Mandelmel
  • 1/3 ts bakepulver

Tilleggsutstyr:

  • 1 tallerken med tørt papir på (serviett f eks)
  • Tresleiv
  • Fiskeøse (slik med hull i) eller en frityr”hov”
  • Skikkelig skarp kniv
  • Bambusmatte dekket med plastfolie

Slik lager du tempura maki

Blomkålsris:

Det første du skal gjøre er å lage risen. Denne skal bli HELT kald før du legger den i rullen. Kutt blomkålhodet i biter og bruk en blender/mikser til å kutte dem opp til små korn. Varm litt olje i en panne og stek risen i pannen i ca 5 minutter. Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Bland inn riseddik (eller vann), sukrin og smak til med litt salt. Sett risen til side under vifte og la den bli helt kald (ikke sett i kjøleskapet).

Tempura-røre:

  1. Ha iskaldt vann i en bolle. Bland så alt det tørre til det blir en glatt røre.
  2. Bland inn egget. Spe så med litt fløte til den har en vaffelrøre-lignende konsistens.
  3. Bland samme røre KUN med det tørre (mandelmel og bakepulver)

Tips:

  • Her prøvde jeg også å ha i litt fiberhusk (1 ss). Da opplevde jeg at scampi-en ble sprøere. Velger du å gjøre dette så husk å bland inn dette til slutt for at røren ikke skal bli for klumpete igjen.
  • Jeg lagde en røre uten fiberhusk og de ble kjempegode, de også! Smaken blir den samme.

Scampi:

Kjøper du fryst scampi må disse tine i kjøleskap!Du får kjøpt ferdig rensede reker, men det finnes også typer hvor bare hodet er borte, men skallet er på. Er skallet på må du huske å ta av det (bortsett fra halen).Husk å ta ut “bæsjestripen”. Dette gjør du ved å splitte den opp på buken fra halen mot hodet. Det er den tynne sorte stripen som skal ut. Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Til slutt snitter du et kryss i begge ender for at den ikke skal krølle seg. Dette er ganske omfattende arbeid, så det kan være lurt å gjøre dette på forhånd før alt annet.

Fritering: Ha oljen i frityrkoker eller i en gryte (helst jern). Varm den opp til ca 180 – 200 grader.

Tips: 

  • For å sjekke at temperaturen er riktig kan du stikke tuppen av skaftet til en tresleiv ned i oljen. Bruser det rundt sleiven venter du et lite minutt til, da er den varm nok (Ryker det av oljen har den blitt for varm).
  • I tillegg bør du dryppe litt av den flytende røren i oljen før du legger scampi-en oppi. Dette gjør at smulene fester seg bedre til tempurarøren etterpå! 

Dypp de ferdig pillede rå rekene først i melblandingen, deretter i tempurarøren før du legger dem forsiktig i oljen.Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016 Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Selve friteringen tar ikke veldig lang tid. Når de begynner å bli gylne tar du dem ut og legger dem på tallerkenen med papir. På den måten vil overflødig olje/fett renne av.

Maki-rulling:

Du kan velge om du vil ha blomkålsris utenpå eller inni noribladet. Det enkleste er å ha den inni, da blomkål ikke er ris, og da ikke like “sticky” som ekte sushi-ris.

Jeg har laget med noriblad utenpå.

Dekk bambusrullen med plastfolie. Legg nori-bladet med den matte siden ned og dekk det med et tynt lag blomkålsris. Du må  trykke den ned litt for at den skal henge mer sammen.Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016La det bli igjen ca 1 cm uten blomkåsris på den ene enden av nori-bladetLavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Legg de den første scampi-en med halen ut av bladet midt på rullen. legg så en linje med scampi (HUSK Å TA AV HALEN PÅ DISSE) etter den første på midten. Den siste du legger tar du IKKE av halen på. Der legger du halen utenfor på andre siden. Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Legg på ønsket fyll. Jeg har brukt avokado i mine.Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Brett over innholdet og klem til slik at den blir stram nok. Rull så over og kutt den opp i passe store biter. Det er her du trenger skarp nok kniv til å klare å skjære gjennom nori-bladene uten at innholdet tyter ut.Lavkarbo tempura maki ©norashjemmelagde2016Deretter dekker du dem med sesamfrø også er du ferdig og kan servere med akkurat hva du ønsker! (Husk at det er litt sukker i vanlig soyasaus!)

Velbekomme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>